Αίτημα παροχής πληροφοριών σχετικά με τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί το αίτημά του για παροχή πληροφοριών σχετικά με τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων:

 

Μπορείτε να δείτε το αίτημα του ΣΕΠΟΧ και στο ακόλουθο λινκ:

ΑΙΤΗΜΑ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Προκήρυξη ανοιχτών Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Ιδεών από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.

Προκήρυξη τριών ανοιχτών Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Ιδεών από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. για τρείς νέους σταθμούς μετρό. Περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:

  1. Προκήρυξη του ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό Κολωνάκι»
  2. Προκήρυξη του ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό Εξάρχεια»
  3. Προκήρυξη του ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την Ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου Σταθμού Μετρό Ευαγγελισμός»

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΠΟΧ – Αδιέξοδα, αντιφάσεις και καθυστερήσεις στον χωρικό σχεδιασμό

Αδιέξοδα, αντιφάσεις και καθυστερήσεις

στον χωρικό σχεδιασμό

12 Μαΐου 2023

Ο ΣΕΠΟΧ κρίνει σκόπιμο να αναδείξει στην παρούσα συγκυρία ορισμένα σημεία κρίσιμης σημασίας για τον χωρικό σχεδιασμό, ανατρέχοντας στις εξελίξεις της τελευταίας τετραετίας, μιας περιόδου πλούσιας σε νομοθετική παραγωγή, αλλά και εφαρμογής αμφίβολων πρακτικών. Τα σημεία αυτά αφορούν συνοπτικά:

  • Τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα γύρω από τις πολιτικές για την εκτός σχεδίου δόμηση.
  • Τη στασιμότητα ως προς την προώθηση του Προγράμματος Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και τις καθυστερήσεις στην προώθηση του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού.
  • Τη διεύρυνση και εμπέδωση πρακτικών σχεδιασμού κατ’ εξαίρεση.
  1. Το αδιέξοδο της εκτός σχεδίου δόμησης

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθμ. 176/2023) επιβεβαίωσε, με αφορμή την περίπτωση ακινήτου στην Πάτμο, ότι τα ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές οφείλουν να πληρούν την προϋπόθεση προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο, υφιστάμενο νομίμως, σωρευτικά με την προϋπόθεση του ελάχιστου εμβαδού των τεσσάρων στρεμμάτων.

Η απόφαση του ΣτΕ έφερε ξανά στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα νομικού, ιδιοκτησιακού, οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα, για τα οποία  ΣΕΠΟΧ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί στο παρελθόν. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών και δημόσιων λειτουργών. Η συζητούμενη από το ΥΠΕΝ νομοθετική ρύθμιση για παρέκκλιση της νομοθεσίας και κατευνασμό των αντιδράσεων τελικά δεν κατατέθηκε. Οι πληροφορίες ότι κατά τόπου υπηρεσίες δόμησης ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες μεγάλης κλίμακας παρανομίες στη δόμηση στη Μύκονο και άλλες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, όσο και τα σχετικά περιστατικά ανομίας που βρίσκονται στην επικαιρότητα, συγκροτούν συνολικά μια εικόνα εκτός ελέγχου για την εκτός σχεδίου δόμηση. Η εικόνα αυτή επιδεινώνεται ταχύτατα λόγω των μεγάλων υπερβολών στην υπόσκαφη δόμηση, όπως έχουν προκύψει από την πριμοδότηση δόμησης που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και των εντεινόμενων πιέσεων για τουριστική ανάπτυξη κάθε τύπου και κλίμακας, σε όποιο κομμάτι του νησιωτικού και παράκτιου χώρου έχει μείνει ακόμα αδόμητο.

Ο ν. 4759/2020 για τον «Εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», στην αρχή της τρέχουσας κυβερνητικής περιόδου, έκανε ένα πρώτο βήμα για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση για γήπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων. Όμως, όταν το 2022 παρήλθε η προθεσμία των δύο ετών, δόθηκαν παρατάσεις για δυνατότητα δόμησης για τα εκτός σχεδίου «μικρά οικόπεδα», για δήλωση αυθαιρέτων κτισμάτων, που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις στο σύστημα του Κτηματολογίου και για υποβολή δικαιολογητικών σε εκκρεμείς υπαγωγές αυθαιρέτων κτισμάτων.

Οι εξαγγελλόμενες από το 2021 αυτοτελείς πολεοδομικές μελέτες για την αναγνώριση και το χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές, ανά Δημοτική Ενότητα, έχουν καθυστερήσει δραματικά. Ορατό μάλιστα είναι το αδιέξοδο στην περίπτωση που προχωρήσουν οι μελέτες αυτές χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, στην ουσία προκαταβάλλοντάς τον. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την περαιτέρω εντατικοποίηση της εκτός σχεδίου δόμησης, εξασφαλίζοντας δικαιώματα δόμησης για έναν ανυπολόγιστο αριθμό εκτός σχεδίου γηπέδων σε όλη την επικράτεια, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, είναι χαρακτηριστική η αδυναμία της χώρας να ολοκληρώσει το εθνικό κτηματολόγιο και το δασολόγιο, ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στις διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών. Στα παραπάνω, προστίθενται νομοθετήματα της τελευταίας περιόδου, που κινούνται σε κατεύθυνση αντίθετη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ορθολογική οργάνωση του χώρου. Υπενθυμίζονται ενδεικτικά: διατάξεις που κατά καιρούς επιχειρούν να αποδυναμώσουν το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura 2000 παρά τις καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (από τον ν. 4685/2020 για τον «Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» μέχρι τις διατάξεις που τελικά αποσύρθηκαν από πολυνομοσχέδια τον Ιούλιο του 2022 και ξανά τον Μάρτιο του 2023). Επιπλέον, διατάξεις που επιβαρύνουν την εκμετάλλευση του αιγιαλού, ή άλλες που επιχειρούν να επαναφέρουν την οριοθέτηση οικισμών χωρίς προεδρικό διάταγμα. Αξίζει να σημειωθούν και διατάξεις ως προς τα δάση και τις δασικές εκτάσεις όπως ο αποχαρακτηρισμός αναδασωτέων εκτάσεων, που έχουν κριθεί από τα αρμόδια δασαρχεία (ν. 4986/2022), οι εγκύκλιοι του ΥΠΕΝ για τους δασωμένους αγρούς και τα δικαιώματα κυριότητας του Δημοσίου, ή και η δια νόμου κατοχύρωση μη δασικού χαρακτήρα περιοχών με παράκαμψη των θεσμοθετημένων διαδικασιών των δασικών χαρτών (περίπτωση πυρόπληκτης περιοχής της Ανατολικής Αττικής, προσθήκες στον ν. 4626/2019). Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (υπ’ αριθμ. 725/2023) που κρίνει ως μη δασικές τις φρυγανώδεις εκτάσεις, εντείνει περαιτέρω την ανησυχία μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και τη διαφύλαξη της γης ως πόρου απέναντι στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Πάγια θέση του ΣΕΠΟΧ είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ως ένα πρόβλημα που διαχρονικά υπονομεύει την ορθολογική ανάπτυξη του περιαστικού και εξωαστικού χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Ο ΣΕΠΟΧ συντάσσεται με τις συνταγματικές επιταγές και τη νομολογία του ΣτΕ, που ορίζουν ότι οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν προορισμό καταρχήν τη δόμηση, ή την τουριστική εκμετάλλευση, πολύ δε περισσότερο στην τρέχουσα συγκυρία των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της κλιματικής αλλαγής. Από τη θέση αυτή, ο ΣΕΠΟΧ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις παλινωδίες ως προς τις πολιτικές που ασκούνται για τη δόμηση, τον σχεδιασμό και την περιβαλλοντική προστασία και στα αντιφατικά μηνύματα, που η πολιτεία συνεχίζει να στέλνει στην κοινωνία.

  1. Στασιμότητα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων, που προβλέπει την εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ), κ.ά., για το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, με πάνω από 220 μελέτες και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βρίσκεται σε καθεστώς επικίνδυνης στασιμότητας.

Ο ΣΕΠΟΧ, αντιμετώπισε καταρχήν θετικά την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ (Ιούνιος 2020) για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας μέσω Προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, σε συνέχεια προγενέστερης πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ (Απρίλιος 2019) να καλυφθούν οι Δήμοι της χώρας με Τοπικά Χωρικά Σχέδια. Εξαρχής όμως ο ΣΕΠΟΧ είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του με κύρια σημεία αιχμής ότι ο τοπικός σχεδιασμός θα όφειλε να ολοκληρώνεται στο επίπεδο του Καλλικρατικού Δήμου και όχι της Δημοτικής Ενότητας, αλλά και ως προς το νέο ενισχυμένο ρόλο που αποδίδεται στο ΤΕΕ ως προς την ανάθεση και την παρακολούθηση των μελετών. Εξέφρασε επίσης εξαρχής ανησυχίες όσον αφορά στα μεγέθη του εγχειρήματος και στην απαιτούμενη ποιότητα του αποτελέσματος σε συνάρτηση με το διατιθέμενο επιστημονικό δυναμικό και τις υποστελεχωμένες δημόσιες δομές υποστήριξης. Επιπλέον, συνέβαλε με προτάσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας των μελετητικών εργασιών, για τα γραφεία μελετών και τους μελετητές χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, για το μητρώο αξιολογητών, για τις προδιαγραφές και τις διαδικασίες έγκρισης των μελετών.

Δυστυχώς, η τρέχουσα κυβερνητική περίοδος φτάνει στο τέλος της, χωρίς να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει η ανάθεση των μελετών. Μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει λίγοι κύκλοι προκηρύξεων, που σωρευτικά αθροίζουν πολύ λιγότερες μελέτες από τις προαναγγελθείσες και με πολύμηνες καθυστερήσεις ως προς τον αρχικό προγραμματισμό. Οι ιδιαίτερα αργοί ρυθμοί, οι αστοχίες και οι αντιφάσεις που έχουν ήδη διαπιστωθεί ως προς τον σχεδιασμό του Προγράμματος επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας και οδηγούν μετά από τέσσερα χρόνια σε μια επικίνδυνη συνθήκη στασιμότητας, εγείροντας περαιτέρω σοβαρούς προβληματισμούς ως προς την προοπτική των αναθέσεων, την έγκαιρη εκπόνηση, την τήρηση των προθεσμιών του Προγράμματος και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης 2025. Τα ασφυκτικά πλέον χρονικά περιθώρια δημιουργούν ένα πλαίσιο υλοποίησης, που φαίνεται διάτρητο ως προς τις δυνατότητες ουσιαστικής επεξεργασίας και τη διασφάλιση της ποιότητας του χωρικού σχεδιασμού. Αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν ως προς τον επαυξημένο ρόλο του ΤΕΕ (και την επί της ουσίας μεταβίβαση σε αυτό κρίσιμων αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΝ), όπως επίσης και το ρόλο της Διοίκησης εν γένει και των Δήμων ως προς την εκπόνηση, την αξιολόγηση και την επίβλεψη των μελετών. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), οι οποίες εμπεριέχουν σημαντικό κομμάτι χωροταξικής οργάνωσης, μέσω του καθορισμού χρήσεων γης, για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

  1. Εμπέδωση του κατ’ εξαίρεση χωρικού σχεδιασμού

Η πρόσφατη εξέλιξη της δημιουργίας μιας «πολεοδομίας για τον τουρισμό» αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την απορρύθμιση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού, της αποσπασματικότητας και του κατακερματισμού του, σε μια συνθήκη όπου οι εξαιρέσεις έχουν γίνει ο κανόνας. Πρόκειται για μια ξεχωριστή υπηρεσία, ως μετεξέλιξη της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ), που υπάγεται στο Υπουργείου Τουρισμού και αναλαμβάνει την αρμοδιότητα της έκδοσης και αναθεώρησης οικοδομικών αδειών για νέα ή υφιστάμενα μεγάλα ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις (τουριστικά καταλύματα τεσσάρων ή πέντε αστέρων, δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.ά.), με στόχο τη γρηγορότερη διεκπεραίωση. Στην περίπτωση αυτή, η εξαίρεση έγκειται στη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος αδειοδότησης (σε αναρμόδιο υπουργείο), το οποίο παρακάμπτει τις τοπικές Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ)και την (υπό δημιουργία;) Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης στο ΥΠΕΝ (ΚΥΔΟΜ).

Πολλές περιπτώσεις της τελευταίας περιόδου καταδεικνύουν τη διεύρυνση του κατ’ εξαίρεση σχεδιασμού σε διαφορετικές κλίμακες και με διαφορετικούς τρόπους. Ήδη από την αρχή της περιόδου, η κατάργηση της διαδικασίας υποχρεωτικής προέγκρισης για την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (με το ν. 4759/2020 «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας») αφαίρεσε ένα χρήσιμο για τη δημόσια διοίκηση εργαλείο, σε βάρος της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της διαφάνειας, της διαβούλευσης και της προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος.

Ως ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη της τελευταίας περιόδου, τόσο σε πολεοδομικό-χωροταξικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, σημειώνεται η αιφνιδιαστική και μηδέποτε τεκμηριωθείσα απόφαση για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού με την απομάκρυνση μεγάλου μέρους της δημόσιας διοίκησης από το κέντρο της Αθήνας. Όπως επισήμανε ο ΣΕΠΟΧ τόσο αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της βαρύνουσας σημασίας απόφασης (Απρίλιος 2021), όσο και αργότερα σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ΕΛΛΕΤ και τον ΣΕΜΠΧΠΑ (Δεκέμβριος 2021) πρόκειται για μια εξαίρεση, που παρακάμπτει τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό περιφερειακού επιπέδου (το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021), χωρίς τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και των σύνθετων επιπτώσεων του έργου τόσο στο χώρο υποδοχής όσο και στο χώρο απομάκρυνσης, δηλαδή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Οι πρακτικές εξαίρεσης στα θέματα του σχεδιασμού έγιναν εμφανείς σε μια σειρά προωθούμενων έργων από την κεντρική διοίκηση, ή την τοπική αυτοδιοίκηση όπως, μεταξύ άλλων, το έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επεμβάσεις διαμορφώσεων στην Ακρόπολη και η αναβάθμιση πράσινων και δημόσιων χώρων μέσω ασυντόνιστων και κατά περίπτωση, χορηγιών ιδιωτικών φορέων (όπως για παράδειγμα στο Δήμο Αθηναίων η πλατεία Ομόνοιας, ο Λόφος του Στρέφη, ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» κ.ά.). Επιπλέον, όπως έχει επισημάνει σε σχετικές ανακοινώσεις του ο ΣΕΠΟΧ κατά την τελευταία περίοδο, το κολοσσιαίο έργο της νέας αστικής ανάπτυξης στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά  εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τις περαιτέρω εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις που θεσμοθετήθηκαν, τη διανομή του ακινήτου, το καθεστώς των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, την πρόσβαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο και το Παραλιακό Μέτωπο, με τον ορατό κίνδυνο σημαντικό τμήμα του να εξελιχθεί σε περίκλειστη πολυτελή κοινότητα. Αντίστοιχα αποσπασματικές «επενδυτικο-αναπτυξιακές» πρωτοβουλίες παρατηρούνται στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη με το αρχαιότερο σε ισχύ Ρυθμιστικό Σχέδιο (1985) στη χώρα μας, όπου περισσότερα από 12 ΕΠΣ, βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωριμότητας.

Η περίοδος ολοκληρώνεται με μια ακόμη δυσοίωνη εξέλιξη ως προς τα ζητήματα του δημόσιου χωρικού σχεδιασμού, η οποία αφορά την περίπτωση του Προγράμματος ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 (παράδοση μελετών Ιανουάριος 2023). Πρόκειται για μια διεύρυνση του κατ’ εξαίρεση σχεδιασμού στο βαθμό που προωθούνται μελέτες από επιτροπή ιδιωτών και εκπονούνται μέσω μελετητικών γραφείων δικής τους επιλογής κατά βούληση και, στη συνέχεια, προσφέρονται υπό μορφή δωρεάς στη Διοίκηση. Τα νομοθετικά και συνταγματικά προβλήματα της εξέλιξης αυτής συζητήθηκαν εξάλλου σε πρόσφατη ημερίδα στο ΕΜΠ για την ιδιωτικοποίηση του χωρικού σχεδιασμού, την οποία διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Μάρτιος 2023.

Για τα ζητήματα αυτά, ο ΣΕΠΟΧ τονίζει την ανάγκη διαφάνειας στους όρους σύμπραξης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της σαφήνειας των ρόλων, ώστε να εξασφαλίζεται η υπευθυνότητα και η λογοδοσία της Διοίκησης καθώς και η απαραίτητη διαφάνεια έναντι του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον υπογραμμίζει την ανάγκη εμπιστοσύνης στις προβλεπόμενες από το νόμο θεσμικές διαδικασίες που αφορούν την προκήρυξη, ανάθεση και υλοποίηση μελετών, καθώς και στη συμβολή επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων. Τέλος, ο ΣΕΠΟΧ υποστηρίζει ότι οι εμπειρίες εφαρμογής του κατ’ εξαίρεση σχεδιασμού και η συγκυρία της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι κατάλληλη για να συζητηθεί σε νέα βάση ο έλεγχος και ο περιορισμός του κατ’ εξαίρεση σχεδιασμού και να ενισχυθεί η δημόσια διαβούλευση ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού.

Θα πρέπει μάλιστα να υπογραμμιστεί ότι, αν και καθ’ όλη την τελευταία περίοδο η χώρα βρισκόταν εκτός των συνθηκών κατεπείγοντος της μνημονιακής εποπτείας, η Διοίκηση πολύ συχνά κατέφυγε σε πρακτικές κακής νομοθέτησης, όπως η συνεχιζόμενη θέσπιση παρεκκλίσεων, η προσθήκη ρυθμίσεων σε τελείως διαφορετικής θεματολογίας νομοσχέδια και νομοσχέδια αναρμόδιων υπουργείων, συχνά χωρίς να έχει προηγηθεί η ελάχιστη έστω δημόσια διαβούλευση, η ελλιπέστατη τεκμηρίωση και αιτιολόγηση των προτεινόμενων διατάξεων, η εισαγωγή διατάξεων με πρόδηλο φωτογραφικό χαρακτήρα και οι ελάχιστες χρονικά, έως ανύπαρκτες, προθεσμίες κατάθεσης σχολίων. Οι προβληματικές αυτές πρακτικές, που δυστυχώς τείνουν να παγιωθούν, συμβάλλουν στην αποσάθρωση του θεσμικού πλαισίου, επιφέροντας ανυπολόγιστα δυσμενείς συνέπειες και απαξιώνοντας κραυγαλέα τη δημόσια διαβούλευση.

* * *

Ο ΣΕΠΟΧ διαπιστώνει ότι η τελευταία κυβερνητική περίοδος ολοκληρώνεται με αδιέξοδα, αντιφάσεις και καθυστερήσεις στη διαχείριση των ζητημάτων του χωρικού σχεδιασμού. Η εφαρμογή του τελεί υπό διαρκή καθυστέρηση, το θεσμικό του πλαίσιο αλλά και τα εργαλεία του αποδυναμώνονται διαρκώς, ενώ ακόμα και η άσκηση του μελετητικού επαγγέλματος βάλλεται σε κρίσιμες πτυχές της. Πολλά ζητήματα που αφορούν τόσο στην πολιτική όσο και στην εφαρμογή του χωρικού σχεδιασμού έχουν περιπλεχθεί, επιδεινωθεί, ή παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη για μια συνολική, αποτελεσματική και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών ζητημάτων, τα οποία θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

Το ΔΣ του ΣΕΠΟΧ

Μπορείτε να δείτε το υπόμνημα του ΣΕΠΟΧ και στο ακόλουθο λινκ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση «Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού»

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί το Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση:

«Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού» την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αντικείμενο τα νέα νομικά και επιστημονικά ζητήματα που γεννά το πρόσφατο φαινόμενο της δωρεάς προς το κράτος χωρικών μελετών και σχεδίων που έχουν καταρτίσει ιδιώτες.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η κα Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., στην εισήγησή της υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της υπαγωγής του χωρικού σχεδιασμού στη λογική και τις πιέσεις των ιδιωτικών συμφερόντων δεν είναι νέο στη χώρα. Μετά το 2010 όμως, η οικονομική κρίση έδωσε σε κάθε είδους επενδυτικά συμφέροντα τη μεγάλη ευκαιρία να εξασφαλίζουν, με τη συναίνεση του νομοθέτη, τα χωρικά και πολεοδομικά σχέδια της προτίμησής τους, κατά παράβαση όλων των αρχών του επιστημονικού χωρικού σχεδιασμού. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει εξελιχθεί περαιτέρω με μια νέα πρακτική, τη δωρεά προς το κράτος χωροταξικών σχεδίων όλων των επιπέδων, τα οποία έχουν εκπονήσει με δική τους πρωτοβουλία και δικά τους κριτήρια οι ίδιοι οι δωρητές, προκειμένου αυτά να εγκριθούν και να υλοποιηθούν. Με αφορμή τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, τη Βόρεια Εύβοια, το Λόφο του Στρέφη και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η εισήγηση εστίασε στα προβλήματα που γεννά η πρακτική αυτή σε σχέση τόσο με το Σύνταγμα όσο και με το ενωσιακό δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων.

Η κα Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), υπογράμμισε ότι το θεσμικό πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού, με τους αλλεπάλληλους νόμους της τελευταίας τετραετίας, ενισχύει και προτεραιοποιεί τα Ειδικά Σχέδια έναντι του ευρύτερου τοπικού και υπερκείμενου σχεδιασμού.  Παράλληλα, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), που υπαγορεύονται από το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), διαμορφώνουν χωρικές πραγματικότητες ανεξάρτητα από τον υφιστάμενο χωρικό σχεδιασμό. «Υιοθεσίες» δημοσίων χώρων και «δωρεές μελετών» διαμορφώνουν επίσης νέα πρότυπα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς την απαιτούμενη διαφάνεια, τη διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους και κυρίως το κοινό. Όπως φαίνεται, ο χώρος σχεδιάζεται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες από τη μεγάλη ως τη μικρή κλίμακα, την πόλη και τα κτίρια. Αν το φαινόμενο αυτό δεν τεθεί έγκαιρα υπό έλεγχο, κάθε πρωτοβουλία αναπτυξιακού βιώσιμου σχεδιασμού δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η κα Ρένα Κλαμπατσέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ και Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ, μιλώντας παρουσίασε τον χωρικό σχεδιασμό ως ένα πεδίο συζήτησης, πολιτικής αντιπαράθεσης με πολλές πτυχές. Έθεσε το ερώτημα «Από ποιόν, για ποιόν και για ποιά γίνεται αυτός o σχεδιασμός, ποιό είναι το αντικείμενο του;» Είχε την πεποίθηση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ότι αυτό οφείλει να είναι μία δημόσια πολιτική. Δεκαετίες όμως τώρα συμβαίνει μία διολίσθηση με κορύφωση την εποχή της οικονομικής κρίσης. Η βάση του προβλήματος βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο παράγεται ο χώρος. Η ιδιωτικοποίηση επιχειρείται σε όλες τις κλίμακες με «ευφυείς» τρόπους και πολλές «κατ’ εξαίρεση» περιπτώσεις που στην πραγματικότητα παρακάμπτουν ευθέως τον δημόσιο χωρικό σχεδιασμό. Μετετράπη, έτσι, το θεσμικό αυτό εργαλείο σε ένα όχημα για να κάνει κανείς τον «δικό του» χωρικό σχεδιασμό. Έτσι εκχωρείται ο σχεδιασμός του χώρου στις πόλεις ή στην ύπαιθρο. Οι επιλογές αυτές δίνουν προνόμια, μετατρέπουν τη σχεδιαστική διαδικασία σε έναν μηχανισμό που διαμορφώνει προνομιακές σχέσεις στον χώρο χωρίς αξιολόγηση, ανάλυση και διαβούλευση, αντί να περιφρουρούν τον δημόσιο χαρακτήρα. Έκλεισε την ομιλία της σημειώνοντας πως η ημερίδα έκανε ένα βήμα στον επιστημονικό διάλογο για αυτό το σημαντικό θέμα.

Ο κ. Λουκάς Τριάντης, Επίκουρος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην εισήγησή του με τίτλο «Ξανασυζητώντας το δημόσιο ρόλο του χωρικού σχεδιασμού – Συναρτήσεις της ιδιωτικοποίησης με ζητήματα ανισότητας και τρωτότητας», φώτισε όψεις της ιδιωτικοποίησης του χωρικού σχεδιασμού που παραμένουν ως ένα βαθμό σκοτεινές, υποστηρίζοντας ότι ο ειδικός, κατ’ εξαίρεση, ιδιωτικοποιούμενος σχεδιασμός παράγει, αναπαράγει ή εντείνει με άμεσους ή έμμεσους τρόπους την ανισότητα και την τρωτότητα στο χώρο. Η σημερινή συγκυρία της «πολυκρίσης» σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και οι διαπιστωμένες πλέον αντιφάσεις (επιστημονικές, νομικές, διοικητικές, τεχνικές) του εγχειρήματος της ιδιωτικοποίησης του χωρικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, ωθούν σε αναστοχασμό υπέρ ενός δημόσιου σχεδιασμού/προγραμματισμού με παρεμβατικό, κατανεμητικό και αναδιανεμητικό ρόλο που θα αμβλύνει τις σημερινές τάσεις, ανοίγοντας νέες προοπτικές.

Η κα Αιμιλία Χρονοπούλου, MSc Αρχιτέκτων, ΥΔ ΕΜΠ, εστίασε στην ιδιωτικοποίηση του χωρικού σχεδιασμού μέσω της περίπτωσης του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, σημειώνοντας: «Οι διαδικασίες εκπόνησης του σχεδίου προσεγγίζονται ως ένα εγχείρημα περίφραξης τόσο της υλικής όσο και της άυλης αξίας και προοπτικής του χώρου, που οδηγεί σε φαινόμενα αναστολής του δικαιώματος χρήσης και παρουσίας αλλά και σε δομικές ανισότητες πρόσβασης στα χωρικά μέσα παραγωγής και αναπαραγωγής των εντόπιων κοινοτήτων. Ο ιδιωτικοποιημένος σχεδιασμός, που εφορμά από μια κατάσταση εξαίρεσης, παρουσιάζεται θεσμικά ως το όχημα υπέρβασης χρόνιων παθογενειών του χωρικού σχεδιασμού, υποκρύπτοντας διαδικασίες αναγωγής του βιωμένου χώρου σε επενδυτικό προϊόν έναντι ενός πεδίου ίσου δικαιώματος διαβίωσης».

Ακολούθησε παρέμβαση των κ.κ. Χούπα και Κατσικαβέλη και τοποθετήσεις του κοινού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος, η τ. Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ Καθηγήτρια Ελένη Μαΐστρου, δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου και πολλοί πανεπιστημιακοί. Την παρακολούθησαν επίσης δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε με livestreaming από το κανάλι της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ στο YouTube. Την παρακολούθησαν, εκτός όσων παρέστησαν δια ζώσης, και περίπου χίλιοι θεατές στο διαδίκτυο. Είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση στο: https://www.youtube.com/watch?v=QqjPgZf18HY

Πληροφορίες:

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, τηλ: 2103823850, info@environ-sustain.gr

Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, τηλ: 2107723590

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος»

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την ανακοίνωσή του με αφορμή τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την ανακοίνωσή του με αφορμή τις νομοθετικές εξελίξεις ως προς την εκτός σχεδίου δόμηση.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την ανακοίνωσή του με αφορμή το σχέδιο νόμου για την κοινωνική κατοικία.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ  ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

«Ρευστότητα με Ευνοϊκούς Όρους» ενημέρωση ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχατε στην ενημερωτική εκδήλωση του Ταμείου εγγυοδοσίας HDB – ΤΜΕΔΕ με θέμα «Ρευστότητα με Ευνοϊκούς Όρους», που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2022 στο Κτίριο του ΤΜΕΔΕ. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Ταμείου για την ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο τη στήριξη των πολλαπλών αναγκών του Τεχνικού Κόσμου.

Πέραν της ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε, αναφορικά με το πρόγραμμα και τα χαρακτηριστικά των δανείων που παρέχονται από τις 8 συνεργαζόμενες τράπεζες, το σημαντικό μήνυμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η πρόταση του ΤΜΕΔΕ, να μπορούν να εκταμιευθούν και εντός του 2023, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν μέχρι 31/12/2022.

Για όσους δεν είχατε την ευκαιρία να παραβρεθείτε, αλλά και για εσάς που θα θέλατε να δείτε όλο το υλικό εκ νέου, σας αποστέλλουμε συνημμένα την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Τόσο τα στελέχη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), όσο και τα στελέχη του ΤΜΕΔΕ, καθώς και εγώ προσωπικά, είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω βελτιώσεις ή/και προτάσεις επί του προγράμματος.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Μακέδος

ΤΑΜΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ  Ν.Π.Ι.Δ.

www.tmede.gr

Π.Π. Γερμανού 3-5, T.K. 105 61 Αθήνα

T:  +30 2160041601, +30 2160041603

Μ: +30 6945546409

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΕΠΟΧ για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 8 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ

ΣΕΠΟΧ

E: sepox1981@sepox.gr

W: www.sepox.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΕΠΟΧ

για την

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 8 Νοεμβρίου 2022

Η 8η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας (World Town Planning Day ή World Urbanism Day) σε πάνω από 30 χώρες σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ένα ορόσημο εορτασμού και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον πολεοδομικό και γενικότερα τον χωρικό σχεδιασμό. Η φετινή θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Πολεοδομίας “Think global, plan local” / «Σκέψου παγκόσμια, σχεδίασε τοπικά» συνδέει τις παγκόσμιες με τις τοπικές διαστάσεις των ζητημάτων του χώρου και του σχεδιασμού, τονίζοντας την αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο τοπικό επίπεδο.

Στις μέρες μας, ο ρόλος που γενικότερα καλείται να διαδραματίσει ο χωρικός σχεδιασμός είναι περισσότερο κομβικός από ποτέ. Οι μεγάλες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, αλλάζοντας εκ νέου τις δυναμικές ανάμεσα σε παγκόσμιο και τοπικό. Όμως συχνά, η χωρική διάσταση των σύνθετων αυτών προκλήσεων παραγνωρίζεται, συντελώντας στο να προκρίνονται αποσπασματικές πολιτικές με περιορισμένο αποτέλεσμα.

Στον αντίποδα, ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί ένα από τα πλέον κατάλληλα μέσα για εναρμόνιση των επιμέρους πολιτικών σε όλες τις κλίμακες του χώρου, διασφαλίζοντας συγχρόνως ότι οι λύσεις που προκρίνονται εξυπηρετούν με ουσιαστικό τρόπο τις αρχές της αειφορίας, προωθούν τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των μείζονων ζητημάτων όπως οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η κλιματική κρίση.

Ωστόσο στη χώρα μας, ο χωρικός σχεδιασμός βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με κρίσιμες προκλήσεις. Η εφαρμογή του τελεί υπό διαρκή καθυστέρηση, το θεσμικό του πλαίσιο αλλά και τα εργαλεία του αποδυναμώνονται διαρκώς, ενώ ακόμα και η άσκηση του μελετητικού επαγγέλματος βάλλεται σε κρίσιμες πτυχές της. Μάλιστα η ίδια η διαδικασία του σχεδιασμού, αντί να αποτελεί μια καλά εμπεδωμένη και συμμετοχική πρακτική που θα εξασφάλιζε την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή των πολιτικών και τα αναπτυξιακά εγχειρήματα, συχνά καταλήγει να είναι μια άσκηση πλοήγησης σε ένα περίπλοκο νομοτεχνικό σύμπαν, και συγχρόνως απασχολεί τη δημόσια γνώμη μόνο με αφορμή δικαστικές διενέξεις ή την αποκάλυψη σκανδάλων.

Απέναντι σε αυτήν τη δυσπραγία, ο ΣΕΠΟΧ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η πολεοδομία και η χωροταξία να βρεθούν στο επίκεντρο των δημόσιων πολιτικών, με βασικό πάντοτε άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Για τον σκοπό αυτό, προτίθεται να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, ώστε σύντομα να είμαστε όλες και όλοι σε θέση να γιορτάζουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο τα μεγάλα ορόσημα της επιστήμης και του επαγγέλματός μας όπως η Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΟΧ

                                                                         Αθήνα 7 Νοεμβρίου  2022

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΕΠΟΧ για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 8 Νοεμβρίου 2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΟΧ, βάσει της απόφασης του της 07.09.2022, σας προσκαλεί στην Τακτική Απολογιστική – Εκλογική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την 17η Οκτωβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:30, υβριδικά (φυσική παρουσία και από απόσταση).

Σημειώνεται ότι εφόσον δεν θα υπάρξει απαρτία κατά την παραπάνω ημερομηνία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, επτά ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΕΠΟΧ, χωρίς νέα πρόσκληση, οπότε και θα βρίσκεται σε απαρτία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12, παρ. 2 και 3 του ισχύοντος καταστατικού, δηλαδή:

τη Δευτέρα 24η Οκτωβρίου 2022 και ώρα 16.30

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πρόσκληση σε Γενική Εκλογική – Απολογιστική Συνέλευση

Παράταση ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών»

Σας κοινοποιούμε την παράταση της Προκήρυξης του ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών» της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

Ως ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίζεται η Δευτέρα  07/11/2022.

Παράταση Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΡΧ.ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΑΔ.ΠΛΑΤ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ

Σας κοινοποιούμε την περίληψη της Προκήρυξης του ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών» της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η Δευτέρα  22/08/2022.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΡΧ.ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΑΔ.ΠΛΑΤ.

Σχόλια ΣΕΠΟΧ για το σχέδιο νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Ο ΣΕΠΟΧ  σας κοινοποιεί τις θέσεις του για το σχέδιο νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Μπορείτε να δείτε τις θέσεις του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σχόλια ΣΕΠΟΧ για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Συνέδριο Περιοδικού ΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ για τα 22 χρόνια

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την αφίσα του Συνεδρίου που διοργανώνει το περιοδικό ΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ για τα 40 τεύχη και τα 22 χρόνια έκδοσής του, καθώς και το λινκ για το σάιτ του Συνεδρίου με όλες τις σχετικές πληροφορίες. Η προθεσμία για υποβολή περίληψης λήγει 6 Ιουνίου 2022.

http://geographies40.org

Δήλωση ECTP-CEU για την Ουκρανία – ECTP-CEU Statement on Ukraine

Ο ΣΕΠΟΧ συμμερίζεται τη δήλωση του ECTP-CEU για την Ουκρανία και σας την κοινοποιεί:

ECTP-CEU Statement on Ukraine

Dear Colleagues,

In our recent meeting of the ExCo of the ECTP-CEU, a decision was made to publish a statement condemning the invasion of Ukraine.  I herewith enclose the statement which you can also read on the ECTP-CEU website – https://ectp-ceu.eu

ECTP-CEU Statement on Ukraine

The European Council of Spatial Planners (ECTP-CEU) stands in solidarity with the planners and citizens of Ukraine against the destructive invasion of their country.  As an organisation which represents the planning profession across the countries of Europe, we condemn the unprovoked and catastrophic attack on Ukraine.

 The Ukraine people have demonstrated just how much they believe in collective action – people and communities working together – which is at the heart of planning. One day the country will be free of conflict and it is going to need rebuilding. Planners across Europe will support the Ukrainians in whatever way they can to help them to plan the reconstruction of their country and restore their communities, homes, environment and economy.

 Beyond the borders of Ukraine, the professional planners of the ECTP-CEU will continue to play an important role in responding to and planning for the unexpected pressures brought about by the large-scale movement of people in search of peace.

Yours sincerely,

Janet Askew

Janet Askew MRTPI

CHARTERED TOWN PLANNER

President, European Council of Spatial Planners (ECTP-CEU)

Chair, RTPI Planning Policy and Research Committee

Visiting Professor, Ulster University, Northern Ireland

Email    janetaskew@townplanning.eu

Telephone  +44 7779 101409

Twitter  @janetaskew

LinkedIn  https://www.linkedin.com/in/janet-askew

Ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ για το σχέδιο της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο(ΕΧΣΘΧ)

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί ανακοίνωση του για το σχέδιο της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο(ΕΧΣΘΧ)

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΕΧΣΘΧ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΠΜ

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί ανακοίνωση του για τις υπό διαβούλευση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για τις περιοχές «Νatura 2000» σε Κρήτη, Έβρο και Πελοπόννησο.

 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΕΠΜ

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: Τοπίο και Χωρικός Σχεδιασμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) σας κοινοποιεί την πρόσκληση για την Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: “Τοπίο και Χωρικός Σχεδιασμός”, που θα γίνει την Πέμπτη 17.2.2022 17.30-20.50

Δείτε την πρόσκληση στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Πρόσκληση για την Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: Τοπίο και Χωρικός Σχεδιασμός

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ (ΣΕΠΟΧ) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ (ΣΕΠΟΧ)
Διαβάστε την ανάκληση της πρόσκλησης και στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΛ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί ανακοίνωση μετά την κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 από τους φορείς:

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ),
  • Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ),
  • Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ),

για την μεταφορά εννέα υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στην ΠΥΡΚΑΛ, στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού.

 

 

Διαβάστε ολόκληρη την κοινή ανακοίνωση στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΛ 09-12-2021

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΛ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο ΣΕΠΟΧ σας ενημερώνει για την κοινή συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 από τους φορείς:

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ),
  • Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ),
  • Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ),

για την μεταφορά εννέα υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στην ΠΥΡΚΑΛ, στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση για την κοινή συνέντευξη τύπου στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 09-12-2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟ «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δημοτικών Ενοτήτων Νεβρόπολης Αγράφων και Πλαστήρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα»

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την επιστολή με τις παρατηρήσεις του για ανάθεση της μελέτης με τίτλο: «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δημοτικών Ενοτήτων Νεβρόπολης Αγράφων και Πλαστήρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα»  του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟ «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δημοτικών Ενοτήτων Νεβρόπολης Αγράφων και Πλαστήρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα»

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ 5 ΚΑΙ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο ΣΕΠΟΧ σας ενημερώνει για την Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων και Χωροτακτών που έγινε στις 5 και 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

 

Δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω:

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ 5 ΚΑΙ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Γενική Συνέλευση του European Council of Spatial Planners ECTP-CEU 5-6 Νοεμβρίου

Ο ΣΕΠΟΧ  φιλοξενεί στην Αθήνα τη Γενική Συνέλευση

του  European Council of Spatial Planners  ECTP –CEU 

5-6 Νοεμβρίου

Αγαπητές/οι συνάδελφοι,

Ο ΣΕΠΟΧ φιλοξενεί τη Γενική Συνέλευση του  European Council of Spatial Planners  ECTP -CEU στις 5-6 Νοεμβρίου, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΜΕΔΕ.

Δυστυχώς λόγω πανδημίας, οι όροι χρήσης της αίθουσας περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των συμμετεχόντων. Ωστόσο, μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις εργασίες  του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου ,από  09.00 μέχρι  13.30

Η πρώτη συνεδρία (09.00-11.00)αφορά στην παρουσίαση του Εργαστηρίου2020-21  των νέων πολεοδόμων- χωροτακτών  με  θέμα

 CITY REBOOT: Post-Pandemic Planning and the New European Bauhaus

Η δεύτερη συνεδρία (11.15-13.30)αφορά στο κείμενο αρχών χωρικής  πολιτικής  για την Ευρώπη «Restart Europe Manifesto» , που υιοθετήθηκε το 2020 από το ECTP -CEU  και στις παρακάτω προτάσεις, που επιλέχθηκαν ως παραδείγματα εφαρμογής του:

  • Βέλγιο: Brussels – Reconfiguration of Ilot Fontainas
  • Βέλγιο: Shifting mobility and land use practices in the Brussels Capital Region
  • Γαλλία: Rencontres Territoires en transition
  • Ελλάδα: Greek Eco-Islands, holistic Re-start
  • Ιρλανδία: Belfast THRI⦋VES⦌- Transformative Health & Regeneration initiatives
  • Ιταλία: Bologna – Re-inventing the City
  • Πολωνία: Case study of City of Gdansk – 3 city
  • Πορτογαλία : TRATOLIXO Project

Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε  τις εργασίες του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου στον σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/j/86895112971?pwd=djY0Smxqa2Zuc0NDWm1UVS9yazlhdz09

ID de réunion : 868 9511 2971

Code secret : 211610

https://sepox.gr/wp-content/uploads/2021/11/P3-35-scaled.jpg

https://sepox.gr/wp-content/uploads/2021/11/Item-13-Presentation-of-LINCOLN-Projects-06112021.pdf

https://sepox.gr/wp-content/uploads/2021/11/Item-12-ECTP-YOUNG-PLANNERS-2021-List-of-Participants-and-Titiles.pdf

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ (ΤΠΣ) 25/10/2021

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την επιστολή με τις παρατηρήσεις του για τις πρώτες αναθέσεις του προγράμματος Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ (ΤΠΣ) 25/10/2021

Ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ για το Νομοσχέδιο των Στρατηγικών επενδύσεων

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την ανακοίνωσή του για το Νομοσχέδιο: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις».

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ανακοίνωση ΣΕΠΟΧ για το νομοσχέδιο των Στρατηγικών επενδύσεων

Παρέμβαση ΣΕΠΟΧ για το Νομοσχέδιο: «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων…»

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την επιστολή προς τη Βουλή των Ελλήνων με την παρέμβασή του για το Νομοσχέδιο: «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων…».

Διαβάστε την παρέμβαση του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επιστολή ΣΕΠΟΧ προς τη Βουλή των Ελλήνων 20-07-2021

Επισημάνσεις του ΣΕΠΟΧ αναφορικά με την Εκπόνηση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου) στην περιοχή “Μάτι” Αττικής.

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την επιστολή προς το Τ.Ε.Ε. με τις επισημάνσεις του αναφορικά με την Εκπόνηση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου) στην περιοχή “Μάτι” Αττικής.

Διαβάστε την επιστολή του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επιστολή ΣΕΠΟΧ προς Τ.Ε.Ε. 14-07-2021

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΣΕΠΟΧ της 05-07-2021, για το πρόγραμμα εκπόνησης ΤΠΣ και τις προδιαγραφές τους

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσής του, με τις θέσεις του για το πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) το οποίο έχει διαβιβαστεί προς το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ).

Διαβάστε το ψήφισμα του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΣΕΠΟΧ 05-07-2021

ΔΙΕΘΝΕΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Mo.Na.: Monuments in Nature: A creative Co-existence.”

Ο ΣΕΠΟΧ σας προσκαλεί να μετέχετε  στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Mo.Na.: Monuments in Nature: A creative Co-existence.”

Πρόκειται για το διεθνές Συνέδριο  που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) σε συνεργασία με τους εταίρους του στο  πλαίσιο του ευρωπαϊκού  προγράμματος  “Mo.Na: Monuments in Nature: A Creative Co-existence” το οποίο χρηματοδοτείται από το INTERREG V – Balkan -Mediterranean 2014-2020.

Σκοπός του έργου είναι να καταγράψει, να αναλύσει, να αξιολογήσει και να συνεισφέρει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Ο βασικός του στόχος είναι να προωθήσει την ολιστική διαχείριση, αλλά και τις κοινές στρατηγικές σε περιοχές υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (Natura 2000, Ramsar areas), στις οποίες υπάρχουν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι ύψιστης πολιτισμικής σημασίας (UNESCO), ενώ παράλληλα τίθενται και ζητήματα που αφορούν στην επισκεψιμότητα των περιοχών αυτών, καθώς και στις επιπτώσεις του τουρισμού.

Ο ΣΕΠΟΧ ως υποστηρικτής εταίρος έχει αναλάβει ιδιαίτερα τον συντονισμό της 2ης συνεδρίας στις 8 Ιουλίου 15.30-18.00 με θέμα: 317.30 SECOND SESSION 

Endangered nature and monuments: from human-inflicted threat to the natural preservation of environment and heritage

Rapporteurs: Prof. George Panetsos, Dr. Lena Karka

 Οι ομιλίες της ενότητας είναι οι παρακάτω:

Monuments and Nature. Searching new tools to strengthen the links between Heritage and Landscape, Keynote speaker: Dr Álvaro Gómez-Ferrer Bayo

Aspects of heritage in a planning context through the ECTP and SEPOX Young Planners Workshop. Evidence from Greece, Dr. Loukas Triantis

Urban Planning and Heritage Preservation. Towards a More Just, Green and Healthy Future, Prof. Sofia Avgerinou – Kolonias

Spatial planning as an effective tool for sustainable management of natural and cultural heritage, Dr. Lena Karka, Αnastasia Chatzinikolaou

Protecting Larnaka Salt Lakes and its cultural heritage in the 21st century: paths to sustainability, Eirini Lyratzaki, Dr. Stefanos Dodouras

Sustainable habitation in the past: The rupestrian vernacular human settlement of Agrilia in the island of Therasia, Dr. Alkisti Daniil

Reconnecting natural and cultural capital in the marine space: the role of Multi-use Maritime Spatial Planning, Prof. Stella Kyvelou

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 7-9 Ιουλίου 2021, στο Αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Αγ. Ασωμάτων 33, Θησείο) και θα είναι υβριδικό, με δια ζώσης παρουσία για τους ομιλητές και διαδικτυακή παρακολούθηση για το κοινό, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, (αναλυτικό πρόγραμμα επισυνάπτεται).

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη για το κοινό, κατόπιν εγγραφής στον σύνδεσμο: https://globalevents.eventsair.com/mona/registration-en

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε

στην κα. Σαπφώ Τάνου Tel.: 0030 2310 889 830 / e-mail: mo.na@ekbmm.g

Fax: 0030 2310 853 078

https://www.monumentnature.com

Πρόγραμμα συνεδρίου

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

Ο ΣΕΠΟΧ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΟΧ, βάσει ομόφωνης απόφασής του της 7ης Ιουνίου, σας προσκαλεί στην τακτική Γενική Συνέλευση 2021,την 28η Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00-19.00, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση 2021

 

Εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας “ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο – Πανεπιστημιακοί για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη”.

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί τους συνδέσμους στο youtube, των τριών εκδηλώσεων που έχουν γίνει έως τώρα από την Πρωτοβουλία “ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο – Πανεπιστημιακοί για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη”.

 Το Μέλλον της ΔΕΘ – Το Μέλλον της Πόλης

https://www.youtube.com/watch?v=apUizOp2cdc&t=37s

(7/3/2021)

ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου, Πολιτισμού και Υγείας

https://www.youtube.com/watch?v=breeujFTO-s

(15/4/2021)

ΔΕΘ: Μητροπολιτικό πάρκο, επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση της πόλης

https://youtu.be/yKwdNDiJE2Q  

(22/4/2021)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (ΤΠΣ)

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί τις προτάσεις του για το πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και σας ενημερώνει πως στην ιστοσελίδα του συλλόγου έχει αναρτηθεί και η σχετική επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ).

 

Διαβάστε τις προτάσεις του ΣΕΠΟΧ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΠΣ

 

Δείτε την επιστολή προς το ΥΠΕΝ:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΠΣ

Διαδικτυακές Ημερίδες 13 & 20 Απριλίου 2021, 19:00μμ

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί τα δελτία τύπου για τις δυο Διαδικτυακές Ημερίδες με γενικό τίτλο “10+6 Καθηγητές και Καθηγήτριες του ΑΠΘ συζητούν τη λεγόμενη ανάπλαση ΔΕΘ” που οργανώνει η Κίνηση “Πανεπιστημιακοί για μία βιώσιμη Θεσσαλονίκη”.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Εισαγωγικό Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου 2η Διαδικτυακή Ημερίδα

2η Διαδικτυακή Ημερίδα-Πρόσκληση

Εργαστήριο νέων πολεοδόμων-χωροτακτών 2021

ΣΕΠΟΧ ECTPCEU

ΕΝΗΜΕΡΩTΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΚΤΩΝ

YOUNG PLANNERS WORKSHOP 2021, ΑΘΗΝΑ

Σας ενημερώνουμε ότι το διεθνές εργαστήριο νέων πολεοδόμων-χωροτακτών του ECTP-CEU “Young Planners Workshop 2021” προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2021 στην Αθήνα στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ECTP-CEU που θα φιλοξενήσει ο ΣΕΠΟΧ.

Το εργαστήριο θα εστιάσει φέτος στον ιδιαίτερα επίκαιρο προβληματισμό για το χωρικό σχεδιασμό μετά την πανδημία και το «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους»: “City Reboot: Post-Pandemic Planning and the New European Bauhaus”, απευθυνόμενο σε νέους/ες πολεοδόμους, χωροτάκτες και συναφείς ειδικότητες, μέλη του ΣΕΠΟΧ ή και όχι.

Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων (abstracts) είναι στις 29 Απριλίου 2021. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να συμμετέχουν ατομικά ή ανά ομάδες έως 3 άτομα, με όριο ηλικίας τα 35 χρόνια (σε περίπτωση ομάδας τα μισά τουλάχιστον μέλη να είναι μέχρι 35 χρονών).

Περισσότερες πληροφορίες και το κείμενο που αφορά στο «Εργαστήριο των νέων πολεοδόμων χωροτακτών» είναι διαθέσιμες στο fb στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΟΧ, καθώς και στην ιστοσελίδα του ECTP-CEU στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://ectp-ceu.eu/images/YP-2021/ECTP_Young_Planners_2021-_Presentation_032021.pdf

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΟΧ

Τεύχος για τα 20 χρόνια του ΔΠΜΣ “Πολεοδομία και Χωροταξία”

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) σας κοινοποιεί το τεύχος για τα 20 χρόνια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) “Πολεοδομία και Χωροταξία” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.

Θέσεις ΣΕΠΟΧ για το νομοσχέδιο δημοσίων συμβάσεων

Σας κοινοποιούμε την παρέμβαση του ΣΕΠΟΧ επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερες ρυθμίσεις για τις προμήθειες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας»

Παρέμβαση ΣΕΠΟΧ pdf

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗ ΚΑΝΟΝΙΔΟΥ – ΚΑΛΛΙΓΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗ ΚΑΝΟΝΙΔΟΥ – ΚΑΛΛΙΓΑ

Ιδρυτικό Μέλος του ΣΕΠΟΧ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών αποχαιρετά την Εφη Κανονίδου –Καλλιγά μια από τις πρώτες γυναίκες πολεοδόμους-χωροτάκτες και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΠΟΧ που εργάστηκε ακούραστα και ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα σε θέματα χωροταξικού και περιφερειακού σχεδιασμού, πολιτιστικής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, τουρισμού και Κοινοτικών  πολιτικών, συμμετέχοντας σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συνέδρια και σεμινάρια.

Απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακά στην Πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εργάστηκε αρχικά στο Γραφείο Δοξιάδη και κατόπιν ως στέλεχος στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και επιστημονική δράση σε τομείς πέρα από την κύρια επιστημονική της ειδίκευση, όντας απλό ή και ιδρυτικό μέλος πολλών κοινωφελών/μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Ιδιαίτερα δραστηριοποιήθηκε σε θέματα σχετικά με τα γυναικεία δικαιώματα, αποτελώντας στέλεχος του γυναικείου κινήματος από το 1970. Παράλληλα, υπήρξε ευτυχισμένη μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά πέντε εγγονών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τη συμπαράσταση του στην οικογένεια της εκλιπούσης.

ΑΘΗΝΑ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ψήφισμα ΣΕΠΟΧ για την Αύρα Κυριοπούλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) σας κοινοποιεί ψήφισμα για τον αδόκητο θάνατο της πρώην προέδρου του Αύρας Κυριοπούλου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

“MoNa : Μνημεία στη Φύση – Μια Δημιουργική Συνύπαρξη”

Ο ΣΕΠΟΧ στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος “ MoNa : Μνημεία στη Φύση – Μια Δημιουργική Συνύπαρξη” το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «INTERREG V-Balkan-Mediterranean 2014-2020 και από εθνικούς πόρους και συντονίζεται από το Ε.Κ.Β.Μ.Μ. με συμμετοχή τεσσάρων χωρών. Αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για τα μνημεία και το περιβάλλον, με στόχο να αναδειχθούν και να προστατευθούν περιοχές που φέρουν σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και έχουν ταυτόχρονα σημαντικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Ο ΣΕΠΟΧ – ενεργώντας ως φορέας υποστήριξης μαζί με το Πατριαρχείο Κων/πολης – επιδιώκει την ανάπτυξη σταθερών και ουσιαστικών συνεργειών στην καθολική διαχείριση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, συμβάλλοντας στην προώθηση κοινών αναπτυξιακών εργαλείων, με ενσωματωμένους τους κανόνες προστασίας και στόχο την ανάσχεση της αλλοίωσης και την προστασία των τοπίων και των μνημείων.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα https://www.monumentnature.com/

Σχόλια ΣΕΠΟΧ επί του ΣΝ «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Σας κοινοποιούμε τα σχόλια που υπέβαλλε ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) επί του Σχεδίου Νόμου. Η πολύ σύντομη διάρκεια διαβούλευσης, παρά τη μικρή παράταση της μιας εβδομάδος που δόθηκε και ο ακατάλληλος χρόνος λόγω της θερινής περιόδου δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της μελέτης και διατύπωσης των  προτάσεων του ΣΕΠΟΧ.
Ο ΣΕΠΟΧ επιφυλάσσεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την επεξεργασία του με επιπλέον προτάσεις.

Με εκτίμηση για το ΔΣ του ΣΕΠΟΧ

Η πρόεδρος
Σοφία Αυγερινού Κολώνια

Η αντιπρόεδρος
Άννα Νικολάου

Η Γ. Γραμματέας
Μαρία Ζήφου

Σχόλια ΣΕΠΟΧ

Παράταση Διαβούλευσης στο Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Κοινή επιστολή προς τον Υπουργό του ΥΠΕΝ των Συλλόγων:

ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων

Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων

για την Παράταση της Διαβούλευσης στο Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Επιστολή ΣΑΔΑΣ – ΣΕΠΟΧ – ΣΕΣ προς τον Υπουργό του ΥΠΕΝ.

Παράταση Διαβούλευσης στο Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό των Συλλόγων:

ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων

Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων

για την Παράταση της Διαβούλευσης στο Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Επιστολή ΣΑΔΑΣ – ΣΕΠΟΧ – ΣΕΣ προς τον Πρωθυπουργό.

Κοινό Δελτίο Τύπου Τριών Επιστημονικών Συλλόγων για τον Μεγάλο Περίπατο

Με αφορμή την συμπλήρωση της πρώτης φάσης (3 μήνες) δοκιμαστικής λειτουργίας του Μεγάλου Περιπάτου, συντάχθηκε Δελτίο Τύπου από Τρεις Επιστημονικούς Συλλόγους με στόχο να αναδείξει ότι η διεπιστημονική προσέγγιση (Συγκοινωνιακός – Πολεοδομικός – Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός) αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση επιτυχίας κάθε παρέμβασης αντίστοιχης αυτής του Μεγάλου Περιπάτου.

Το Δελτίο Τύπου υπογράφουν οι παρακάτω Σύλλογοι:

– Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων

– ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων

– Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών

Οι τρεις υπογράφοντες σύλλογοι δίνουν έμφαση στην ουσιαστική αξιολόγηση της πιλοτικής φάσης του Μεγάλου Περιπάτου. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύονται ότι θα είναι σε συνεχή συνεργασία για την από κοινού αξιολόγηση του έργου, και για τη διαμόρφωση περαιτέρω προτάσεων για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, δράσεις και διαδικασίες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΣ – ΣΑΔΑΣ – ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ

Ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Δ.Ε. Νέας Μάκρης και Ραφήνας.

Κατά την πέμπτη διαδικτυακή συνεδρίαση του (3/8/20) το ΔΣ του ΣΕΠΟΧ αποφάσισε ομόφωνα  να προχωρήσει στην ανακοίνωση που ακολουθεί για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την πυρόπληκτη περιοχή των Δ.Ε. Νέας Μάκρης και Ραφήνας.  

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Δ.Ε. Νέας Μάκρης και Ραφήνας

Θέσεις – Προτάσεις του ΣΕΠΟΧ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην από 20.05.2020 Συνεδρίαση ακρόασης φορέων, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων.

ΘΕΣΕΙΣ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΣΝ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Συγκρότηση νέου ΔΣ ΣΕΠΟΧ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συγκρότηση νέου ΔΣ ΣΕΠΟΧ

 

 

Κατά τη διαδικτυακή του συνεδρίαση στις 7 Νοεμβρίου 2022 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΟΧ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

 

Πρόεδρος: Σοφία Αυγερινού – Κολώνια

Αντιπρόεδρος: Λουκάς Τριάντης

Γεν. Γραμματέας: Γιώργος Μελισσουργός

Ταμίας: Γιώργος Κερμελιώτης

Τακτικά μέλη: Στράτος Μάνος

Μαίρη Ζήφου

Σοφία Τσάδαρη

 

 

 

Η Πρόεδρος

 

 

Σοφία Αυγερινού – Κολώνια

Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Γιώργος Μελισσουργός

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΕΠΟΧ για την Συγκρότηση νέου Δ.Σ