Συμμετοχή του ΣΕΠΟΧ στη διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Συμμετοχή του ΣΕΠΟΧ στη διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Πολλά είναι τα προβληματικά σημεία που εντοπίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών στο εκτενές σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο προτείνεται πλήθος νομοθετικών αλλαγών σε τομείς όπως η διαχείριση υδάτων και δασών, το αστικό περιβάλλον, η αυθαίρετη δόμηση, η ενέργεια κ.ά.

Τα προβληματικά αυτά σημεία αφορούν κυρίως το νέο μοντέλο διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία (ουσιαστικά προωθείται η ιδιωτικοποίηση του κρίσιμου αυτού περιβαλλοντικού πόρου), τις ασάφειες που περιβάλλουν την προτεινόμενη αστική πολιτική (μία ακόμα πολιτική εισάγεται σε ένα σύστημα που αποδεικνύεται σε πολλές περιστάσεις ότι δεν είναι αποτελεσματικό), την προχειρότατη μεταχείριση της εκτίμησης φέρουσας ικανότητας (σε πλήρη αντίθεση με τη σημασία της στον χωρικό σχεδιασμό), και τη φιλόδοξη νέα πολιτική για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης (ενώ ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε αντίστοιχη πολιτική).

Επίσης προβληματική είναι η περιορισμένη διάρκεια της διαβούλευσης, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εύρος και τη σημασία των προτεινόμενων διατάξεων. Τόσο η σύντμηση του ελάχιστου χρόνου των 2 εβδομάδων δημόσιας διαβούλευσης σε μόλις 8 ημέρες, όσο και η άκρως ελλιπής αιτιολόγηση των προτεινόμενων αλλαγών, καθιστούν σαφές ότι πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα κακής νομοθέτησης και ευτελισμό της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης από την πλευρά του υπουργείου.

Δείτε τον σχολιασμό του ΣΕΠΟΧ εδώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΟΧ

 Ακόμη μία προσχηματική διαβούλευση από το ΥΠΕΝ

Τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, 6 Απριλίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο-μαμούθ, του οποίου τα 19 κεφάλαια και τα 123 άρθρα αφορούν σε κομβικά περιβαλλοντικά θέματα, όπως η διαχείριση υδάτων και δασών, το αστικό περιβάλλον και η αυθαίρετη δόμηση, ο οικοδομικός κανονισμός και πολλά ενεργειακά ζητήματα.

Κρίνοντας από το γεγονός ότι η διάρκεια της διαβούλευσης είναι μόλις 8 ημέρες (για την ακρίβεια, 5 εργάσιμες), χωρίς να δικαιολογείται με κανέναν απολύτως τρόπο η σύντμηση της ελάχιστης διάρκειας των 2 εβδομάδων όπως προβλέπει ο νόμος, διάρκεια που είναι επίσης προφανώς αντίστροφη της σημασίας των προτεινόμενων διατάξεων, γίνεται σαφές ότι το ΥΠΕΝ αδιαφορεί πλήρως για κάθε έννοια ουσιαστικής διαβούλευσης.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς διαβάζοντας την προκαταρκτική αιτιολογική έκθεση (ανάλυση συνεπειών ρύθμισης) που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, η οποία δεν περιέχει οποιουδήποτε τύπου ανάλυση και τεκμηρίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Το ΥΠΕΝ παραδίδει ένα ακόμα ακραίο παράδειγμα κακής νομοθέτησης, ευτελίζοντας τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Ο ΣΕΠΟΧ θεωρεί ότι τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου, ανάμεσά τους και αυτά της πολεοδομίας και της χωροταξίας, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με αυτού του τύπου τις μεθοδεύσεις.

Αθήνα, 12/04/2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΟΧ

Δείτε την ανακοίνωση εδώ

Ημερίδα «Το Πεντελικό σε συνθήκες κλιματικής κρίσης – Απειλές και ευκαιρίες»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για το Πεντελικό με τίτλο «Το Πεντελικό σε συνθήκες κλιματικής κρίσης – Απειλές και ευκαιρίες» που διοργανώθηκε στις 31/3/2024 από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δ. Πεντέλης.

 Εκ Μέρους του ΣΕΠΟΧ, η Άννα Αρβανιτάκη τόνισε ότι το master plan, ως εξωθεσμική μελέτη δεν έχει εξουσιοδότηση για καθορισμό χρήσεων, δεν είναι κάθετα ολοκληρωμένη μελέτη και αγνοεί τις πρόνοιες Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που προβλέπουν (αρ. 18) την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και την ολοκλήρωση του προγράμματος ανάκτησης και διαχείρισης των ανενεργών λατομείων.

Επεσήμανε δε ως βασικές αρχές του σχεδιασμού του ορεινού όγκου της Πεντέλης την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και της οικολογικής ισορροπίας καθώς και τη ρύθμιση της ανθρώπινης παρουσίας στο βουνό.

Οι τεκμηριωμένες  επιστημονικές εισηγήσεις της ανέδειξαν τα προβλήματα του Πεντελικού και σκιαγράφησαν τα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στο Πεντελικό καθώς και τα μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητάς του σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ

Ιδιαίτερα προβληματικό το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον αιγιαλό και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. Ο ΣΕΠΟΧ κατέθεσε αναλυτικά σχόλια κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου την προηγούμενη εβδομάδα, και ακολούθως εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει ήδη εισαγάγει το ν/σ στη Βουλή 2 μόλις ημέρες μετά τη λήξη της διαβούλευσης (!)

Δείτε τα σχόλια εδώ

Δείτε την ανακοίνωση εδώ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ο ΣΕΠΟΧ, έχοντας στις βασικές του αρχές την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και του πρασίνου στην Αθήνα και γενικά σε πυκνοδομημένες αστικές περιοχές, παρακολουθεί τον μακρόχρονο αγώνα των τοπικών συλλογικοτήτων της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι κινητοποιήσεις του τοπικού κινήματος εντάθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με στόχο να αποτραπεί η καταστροφή της ακεραιότητας του Αρχαιολογικού Άλσους με την ανέγερση  -εντός αυτού- του Μουσείου της πόλης των Αθηνών, σε υλοποίηση απαράδεκτης για τα σημερινά δεδομένα της κλιματικής κρίσης χωροθέτησης του 2002. Με αφορμή και πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών επί του άλσους, στην πρόσφατη ετήσια  ΓΣ της 5ης Φεβρουαρίου 2024 ο ΣΕΠΟΧ εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, το οποίο και σας διαβιβάζουμε.

Δείτε το ψήφισμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ψήφισμα ΓΣ ΣΕΠΟΧ για την Ακαδημία Πλάτωνος 05.02.2024

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΣΕΠΟΧ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που διευκολύνει την εκτός σχεδίου δόμηση. Η κατάργησή της αποτελεί πάγια θέση του συλλόγου, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που διαχρονικά υπονομεύει την ορθολογική ανάπτυξη του περιαστικού και εξωαστικού χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Δείτε το ψήφισμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ψήφισμα ΓΣ ΣΕΠΟΧ για την εκτός σχεδίου δόμηση 05.02.2024

Ανακοίνωση διεθνούς συνεδρίου και πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων!

Οι «Κίνδυνοι στον χρόνο και τον χώρο» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση για την Ανάλυση Κινδύνων – Ευρωπαϊκό Τμήμα (SRA Europe) στο φιλόξενο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 2-5 Ιουνίου 2024.
Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία συνεύρεσης και ανταλλαγής απόψεων για τα μέλη της διεθνούς κοινότητας ερευνητών και επαγγελματιών που ειδικεύονται στο αντικείμενο της διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων και καταστροφών. Το ίδιο αυτό αντικείμενο αποτελεί πεδίο ειδίκευσης του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο σπουδών.
Το συνέδριο θα εστιάσει σε διάφορες πτυχές των κινδύνων (αξιολόγηση, αντίληψη, διαχείριση, διακυβέρνηση κ.ά.), με έμφαση στις διακυμάνσεις και τους μετασχηματισμούς τους στον χρόνο και τον χώρο.
-> Η προθεσμία για την υποβολή περιλήψεων είναι 31/1/2024.
-> Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://www.srae-athens2024.gr/

Πρόσκληση σε Ημερίδα 12.12.2023_Ένας αιώνας σχεδιασμού του χώρου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ),

ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)

και ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ)

σας προσκαλούν στην ημερίδα

Ένας αιώνας σχεδιασμού του χώρου:

από το Διάταγμα του 1923 «Περί σχεδίων πόλεων…» στον σύγχρονο χωρικό σχεδιασμό

 την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 15:00

στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα και διαδικτυακά δηλώνοντας συμμετοχή στον σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_xJ8F2os8Su2i23_7N75Hfg

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ και περιλήψεις των εισηγήσεων εδώ

Ανακοίνωση ΔΣ ΣΕΠΟΧ – Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ σε διαβούλευση: Ένα ακόμα δείγμα κακής νομοθέτησης

Το αρμόδιο υπουργείο θέτει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που δυστυχώς για ακόμη μία φορά:

  • χαρακτηρίζεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις και διατάξεις, οι οποίες όχι μόνο δεν εντάσσονται σε μια συνεκτική θεώρηση για την πολεοδομία και τη χωροταξία στη χώρα μας, αλλά ενισχύουν περαιτέρω τη δημιουργία ενός ασαφούς και τροποποιούμενου εσαεί, κατά το δοκούν και χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση ή σκοπιμότητα θεσμικού πλαισίου,
  • συμβάλλει στην απορρύθμιση του χωρικού σχεδιασμού σε όλα του τα επίπεδα, εφόσον βρίθει περιπτώσεων ειδικής ρύθμισης έως και φωτογραφικών διατάξεων που αφορούν σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδίου ή ακόμη και οικοδομικού τετραγώνου αποθεώνοντας τη νομιμοποίηση της εξαίρεσης, και
  • ακυρώνει το ρόλο της δημόσιας διοίκησης, όπως διαφαίνεται από την προτεινόμενη αλλαγή στη λειτουργία συλλογικών οργάνων.

Ο ΣΕΠΟΧ υπέβαλε σχόλια επί διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, τα οποία είναι διαθέσιμα εδώ.