ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ

Ιδιαίτερα προβληματικό το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον αιγιαλό και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. Ο ΣΕΠΟΧ κατέθεσε αναλυτικά σχόλια κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου την προηγούμενη εβδομάδα, και ακολούθως εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει ήδη εισαγάγει το ν/σ στη Βουλή 2 μόλις ημέρες μετά τη λήξη της διαβούλευσης (!)

Δείτε τα σχόλια εδώ

Δείτε την ανακοίνωση εδώ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Ο ΣΕΠΟΧ, έχοντας στις βασικές του αρχές την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και του πρασίνου στην Αθήνα και γενικά σε πυκνοδομημένες αστικές περιοχές, παρακολουθεί τον μακρόχρονο αγώνα των τοπικών συλλογικοτήτων της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι κινητοποιήσεις του τοπικού κινήματος εντάθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με στόχο να αποτραπεί η καταστροφή της ακεραιότητας του Αρχαιολογικού Άλσους με την ανέγερση  -εντός αυτού- του Μουσείου της πόλης των Αθηνών, σε υλοποίηση απαράδεκτης για τα σημερινά δεδομένα της κλιματικής κρίσης χωροθέτησης του 2002. Με αφορμή και πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών επί του άλσους, στην πρόσφατη ετήσια  ΓΣ της 5ης Φεβρουαρίου 2024 ο ΣΕΠΟΧ εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, το οποίο και σας διαβιβάζουμε.

Δείτε το ψήφισμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ψήφισμα ΓΣ ΣΕΠΟΧ για την Ακαδημία Πλάτωνος 05.02.2024

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΣΕΠΟΧ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που διευκολύνει την εκτός σχεδίου δόμηση. Η κατάργησή της αποτελεί πάγια θέση του συλλόγου, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που διαχρονικά υπονομεύει την ορθολογική ανάπτυξη του περιαστικού και εξωαστικού χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Δείτε το ψήφισμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ψήφισμα ΓΣ ΣΕΠΟΧ για την εκτός σχεδίου δόμηση 05.02.2024

Ανακοίνωση διεθνούς συνεδρίου και πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων!

Οι «Κίνδυνοι στον χρόνο και τον χώρο» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση για την Ανάλυση Κινδύνων – Ευρωπαϊκό Τμήμα (SRA Europe) στο φιλόξενο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 2-5 Ιουνίου 2024.
Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία συνεύρεσης και ανταλλαγής απόψεων για τα μέλη της διεθνούς κοινότητας ερευνητών και επαγγελματιών που ειδικεύονται στο αντικείμενο της διαχείρισης περιβαλλοντικών κινδύνων και καταστροφών. Το ίδιο αυτό αντικείμενο αποτελεί πεδίο ειδίκευσης του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο σπουδών.
Το συνέδριο θα εστιάσει σε διάφορες πτυχές των κινδύνων (αξιολόγηση, αντίληψη, διαχείριση, διακυβέρνηση κ.ά.), με έμφαση στις διακυμάνσεις και τους μετασχηματισμούς τους στον χρόνο και τον χώρο.
-> Η προθεσμία για την υποβολή περιλήψεων είναι 31/1/2024.
-> Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://www.srae-athens2024.gr/

Πρόσκληση σε Ημερίδα 12.12.2023_Ένας αιώνας σχεδιασμού του χώρου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ),

ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)

και ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ)

σας προσκαλούν στην ημερίδα

Ένας αιώνας σχεδιασμού του χώρου:

από το Διάταγμα του 1923 «Περί σχεδίων πόλεων…» στον σύγχρονο χωρικό σχεδιασμό

 την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 15:00

στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα και διαδικτυακά δηλώνοντας συμμετοχή στον σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_xJ8F2os8Su2i23_7N75Hfg

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ και περιλήψεις των εισηγήσεων εδώ

Ανακοίνωση ΔΣ ΣΕΠΟΧ – Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ σε διαβούλευση: Ένα ακόμα δείγμα κακής νομοθέτησης

Το αρμόδιο υπουργείο θέτει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που δυστυχώς για ακόμη μία φορά:

  • χαρακτηρίζεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις και διατάξεις, οι οποίες όχι μόνο δεν εντάσσονται σε μια συνεκτική θεώρηση για την πολεοδομία και τη χωροταξία στη χώρα μας, αλλά ενισχύουν περαιτέρω τη δημιουργία ενός ασαφούς και τροποποιούμενου εσαεί, κατά το δοκούν και χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση ή σκοπιμότητα θεσμικού πλαισίου,
  • συμβάλλει στην απορρύθμιση του χωρικού σχεδιασμού σε όλα του τα επίπεδα, εφόσον βρίθει περιπτώσεων ειδικής ρύθμισης έως και φωτογραφικών διατάξεων που αφορούν σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδίου ή ακόμη και οικοδομικού τετραγώνου αποθεώνοντας τη νομιμοποίηση της εξαίρεσης, και
  • ακυρώνει το ρόλο της δημόσιας διοίκησης, όπως διαφαίνεται από την προτεινόμενη αλλαγή στη λειτουργία συλλογικών οργάνων.

Ο ΣΕΠΟΧ υπέβαλε σχόλια επί διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, τα οποία είναι διαθέσιμα εδώ.

Ενημέρωση – Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ-ΦΠΠ)

Ο Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων του ΤΕΕ (ΤΕΕ-ΦΠΠ) διοργανώνει τις επόμενες εξετάσεις Πιστοποίησης για:

  • Εκτιμητές Ακινήτων, και
  • Εκτιμητές Μηχανολογικού Εξοπλισμού

την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10:00 π.μ. στον 1ο όροφο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

https://web.tee.gr/d-e-k-a-d/tmima-typopoiisis/tee-fpp/

Συμμετοχή στη διαβούλευση πρότασης WWF για δημόσια συμμετοχή στα περιβαλλοντικά θέματα

Ο ΣΕΠΟΧ πήρε μέρος στη διαβούλευση νομοθετικής πρότασης του WWF Ελλάς σχετικά με την ενίσχυση των διαδικασιών, μέσω των οποίων οι πολίτες συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που αφορούν σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα. Τα σχόλιά μας επικεντρώθηκαν σε ζητήματα του χωρικού σχεδιασμού, θεωρώντας ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες διαβούλευσης παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες και χρήζουν ουσιαστικής αναθεώρησης.
Μπορείτε να δείτε τα σχόλιά μας καθώς και όλες τις συμβολές στην ειδική πλατφόρμα διαλόγου του WWF Ecodialogues – διάλογοι για το κλίμα και τη φύση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΕΩΝ 2023

Ο ΣΕΠΟΧ σας κοινοποιεί την ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων 2023.

Η 31 η Οκτωβρίου κάθε χρόνου εορτάζεται από το Πρόγραμμα Ανθρώπινων Οικισμών των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Human Settlement Programme, UN-Habitat) ως η Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων (World Cities Day). Η ημερομηνία αυτή ολοκληρώνει τον Αστικό Οκτώβρη (Urban October), την ετήσια καμπάνια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την υιοθέτηση των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της Ατζέντας 2030, οποίος εκκινεί με την Παγκόσμια Ημέρα για τη Στέγαση (World Habitat Day).

Για το 2023, η Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων είναι αφιερωμένη στο θέμα «Χρηματοδοτώντας ένα βιώσιμο μέλλον για όλους» (Financing sustainable urban future for all). Αναδεικνύει την ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στον πολεοδομικό σχεδιασμό για το μετασχηματισμού των πόλεων και εστιάζει στον εντοπισμό των κατάλληλων εργαλείων και χρηματοδοτήσεων για την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με το θέμα του φετινού Αστικού Οκτώβρη που αναδεικνύει θέματα αστικοποίησης ως ευκαιρία αλλά κυρίως ως κρίσιμη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα. Συνδέεται επίσης με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Στέγαση: «Ανθεκτικές αστικές οικονομίες. Οι πόλεις ως παράγοντες ανάπτυξης και ανάκαμψης» (Resilient urban economies. Cities as drivers of growth and recovery), που δίνει έμφαση στο ρόλο των πόλεων για την ανάκαμψη μετά από συχνά διασυνδεδεμένες κρίσεις όπως η πανδημία της Covid-19, η οικονομική ύφεση, η αστική φτώχεια και η ανισότητα, συγκρούσεις και συρράξεις καθώς και έκτακτες ανάγκες και καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης.

Στην πρωτόγνωρη για τον κόσμο προοπτική ότι μέχρι το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις, η Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων θυμίζει και υπογραμμίζει ότι οι πόλεις αποτελούν κέντρα οικονομικής ανάπτυξης αλλά, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν σημαντικές δημογραφικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Όπως τονίζεται, πολλές πόλεις δεν έχουν τις δυνατότητες, τα μέσα και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Στόχο 11 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που κάνει λόγο για πόλεις «χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες» και θέτει τη βιώσιμη αστικοποίηση ως προτεραιότητα-κλειδί.

Στην Ελλάδα, βρισκόμαστε μετά από ένα καλοκαίρι σαρωτικών καταστροφών που εμπεδώνουν τόσο τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης όσο και τις κρίσιμες προκλήσεις της συγκυρίας. Οι μεγάλες πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας, στο Βόλο, το Πήλιο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και αλλού οδήγησαν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, καλλιέργειες, κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις και καταστροφή οικοσυστημάτων. Παράλληλα, μεγάλες δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν (μόνο εντός του 2023) 1,7 εκατομμύρια στρέμματα στον Έβρο (κυρίως στο δάσος της Δαδιάς), την Αττική, τη Ρόδο, τη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και αλλού με επίσης ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα ζωής.

Οι σαρωτικές αυτές καταστροφές εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα διοικητικής οργάνωσης και πολιτικής προστασίας ως προς την πρόληψη και τη διαχείριση των νέων δεδομένων. Επιπλέον, αναδεικνύουν ζητήματα πρόληψης και προγραμματισμού, δόμησης και αστικοποίησης, υποδομών, αντιπλημμυρικών έργων και έργων δασοπροστασίας για τη θωράκιση ανθρώπινων κοινοτήτων και περιοχών. Φέρνουν στο προσκήνιο τόσο τα διαχρονικά ελλείμματα της πολιτείας όσο και τα αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών και επιλογών της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι οδυνηρές αυτές εξελίξεις επαναφέρουν εμφατικά και επιτακτικά την ανάγκη για ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τις παραμέτρους της κλιματικής κρίσης σε διαφορετικά επίπεδα. Σήμερα, με αφορμή την εκκίνηση εκπόνησης πολλών μελετών για Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αλλά και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαίο να τεθεί ρητά το αίτημα προς την κεντρική διοίκηση και τις νέες διοικήσεις των δήμων και περιφερειών της χώρας για την κρίσιμη σημασία του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού ως απαραίτητου εργαλείου για ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες πόλεις χωρίς αποκλεισμούς.

Ο ΣΕΠΟΧ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων 2023, καταθέτει τις απόψεις των μελών του και την εμπειρία του σε επιστημονικά και επαγγελματικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις ως μέλος του ECTP-CEU και συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο για ένα καλύτερο μέλλον των πόλεων στην Ελλάδα.

Αθήνα, 23/10/2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΟΧ

 

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ στο ακόλουθο λινκ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΟΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΕΩΝ 2023